fredag 30 oktober 2015

Ett stabilt hus är byggt-bilder från inspelningen

Trots förmiddagens personligt tråkiga besked om mitt öga och grön starr så rullar det vackra livet vidare. Jag är oerhört tacksam för det och jag blev väldigt glad över alla tillrop på sociala medier. Tack alla fina er! Nu går vi vidare.

Vi fortsatte igår i studion med gitarrer av Eddie "the Wizzard" Nyström och en ny fantastisk gäst med röstresurser som heter duga. Hennes namn? Hanna Svensson gott folk och hon sjöng mig ut ur studion som om jag vore ett vilset höstlöv. Milda Matilda vad kul vi hade igår!
Antti Vourenniemi  rattade bra och positivt som vanligt och bidrog så att vi alla bibehöll god energi och bra humör genom hela sessionen. Nu börjar detta hemmasnickrade bygge att ta form rejält. Det känns som om husets grund är stabilt gjutet. Väggarna står starka runt om och taket är lagt. Det kommer att putsas med ytterligare några röster för att verkligen hålla mot väder och vind.
 Sist kommer det att strösslas med orgel, piano, dragspel, trumpet och fiol så att trädgården blir fin och välkomnande.
Men för att sammanfatta. Vi är långt komna på resan.


Andreas, Lars T och Lars B lyssnar på vad producenten säger    ©Lottapictures


Andreas Ekström på bas vilar sig mellan tagningarna   ©Lottapictures
För det taktfasta står Lars Thulin    ©Lottapictures

På kommandobryggan styr Antti Vourenniemi med värdefull hjälp av Eddie Nyström   ©Lottapictures


Bredbent på skakiga ben möter en riktig stabil rockare               ©Lottapictures

Utsikten från maskinrummet   ©Lottapictures

Eddie Nyström ©Lars Brundin

Hanna Svensson ©Lars Brundin

Håkan Nyberg gästtrummar ©Lottapictures

torsdag 29 oktober 2015

Jag har grön starr

Så var det då bekräftat efter ett års väntan. Jag har grön starr på mitt vänstra öga. En skada på synnerven som inte går att laga. Det är också samma öga som jag använder när jag fotograferar. Det känns lite kast om jag skall vara ärlig. Men det kunde ju varit värre.
Nu kommer jag att få betablockerare i droppform för att hålla tillbaka eventuell utveckling av det onda. Så en droppe om dagen håller blindheten borta från mitt öga. Jag får hålla tummarna.
Läkare Johan sa att när jag är 90 år så ser du nog inte så mycket med det ögat. 
Ja vi får nog vänta och se hur det går med det.

Selfi hos ögondoktorn

onsdag 28 oktober 2015

Stora journalistpriset till mina kollegor

Under tiden jag var ledig och borta från jobbet så har det hänt roliga saker. Mina fina kollegor har blivit nominerade till Stora journalistpriset i kategorin: Årets avslöjande
Välförtjänt och roligt. Grattis till Hussein El-Alawi, Jens Mikkelsen och Federico Moreno.

Ni kan läsa mer här



söndag 25 oktober 2015

Alla grunder klara

Så har ännu tre dagar i studion blivit historia. Det har lagts sång på sju av tretton låtar. Eddie har fem låtar till att peta dit riff på och det är lite småfix kvar för att det skall låta något.
Men nu har alla låtarna fått en grund och det är ju underbart.  Det vill säga, trummor, bas och gitarr. Den sista låten i dag gästades av legendariska Håkan Nyberg på trummor. Ni som kan historien vet att han spelar med Nationalteatern och många, många fler.  Förhoppningsvis så kommer några till av mina vänner att gästa på denna skiva. Vi får se vad producent Antti har att säga efter första råmixen. Efter det så får vi se vem jag skall ringa och be på mina bara knä för att få de att delta.
Jag måste nog erkänna att det här skulle jag kunna göra 7-11......

Här köper du min skivan Rootsy

Håkan Nyberg gästade projektet 66-16                         Foto: Lotta Gyllensten

fredag 23 oktober 2015

Inspelningen fortsätter

Jag och mina vapenbröder fortsätter tappert att kämpa med grunder och diverse pålägg. Det är kul det där med att spelan in. Man blir glad och frigör massa härliga små grejer i kroppen så att man blir helt lycklig. Snart är det sången som skall läggas och då gäller det att inte snubbla på orden. Bilden nedan är en hyllning till Pelle Jernryd. Jag har snott hans pose helt och fullt. Lotta förevigade i ateljén.
Nu in i "studio mode". 
Trevlig helg alla.

Foto: Lotta Gyllensten

torsdag 22 oktober 2015

Grattis till nomineringen Åsa, Johan och Linda

Så här skriver TT idag...Grattis till er alla



Här är de nominerade till TT:s Stora Fotopris 2015

Åsa Sjöström, Linda Maria Thompson och Johan Bävman är årets nominerade till TT:s Stora Fotopris. Vinnaren avslöjas 3 december och då presenteras också vem som får ta emot TT:s Fotostipendium. 

Åsa Sjöström//Secret Camps. De har lämnat allt bakom sig; hemmet, familjen, släkten. Allt som är bekant och invant. En del pratar inte svenska. Några har bott i Sverige utan att komma i kontakt med världen utanför dörren. Kvinnor -några med eget boende- som lider av ensamheten och det fullständiga tomrummet. De finns inte längre i ett sammanhang. De drömmer om en stunds glädje, om att deras barn ska slippa sitta innestängda på någon kvinnojour. Våldet mot kvinnor och barn tar inte semester. Men bilderna ni ser handlar om några dagars frihet på ett sommarläger någonstans nära dig. 
Linda Maria Thompson//In Place Of Memory tar upp frågor kring identitet, plats, och migration samtidigt som den utforskar hur kollektivt minne tar sitt utryck i fotografier. Genom att använda mig av min egen migrationshistoria och återvända till platser i Ådalen som är fyllda med idylliska barndomsminnen försöker jag närma mig universella sanningar kring migration och platsens betydelse. Området är kanske mest känt för de historiska händelserna kring Ådalen 1931 men det genomgår nu stora förändringar i form av en ständig utflyttning av lokalbefolkningen samtidigt som man ser en stark tillströmning av flyktingar. 
Johan Bävman//Swedish Dads. Sverige har en av de mest generösa föräldraförsäkringarna i världen. Trots den förmånliga försäkringen och bonusen, unik i sitt slag, är det bara en bråkdel av landets pappor som väljer att ta ut alla sina lagstadgade föräldradagar. Endast 14 procent väljer att dela helt lika. Mitt fotoprojekt Swedish Dads bygger på porträtt på långtidsföräldralediga pappor i vardagssituationer där man tyvärr än idag förväntar sig kvinnor. Jag vill berätta om bakgrunden till vårt unika föräldraförsäkringssystem, men också så ett frö hos andra pappor, i Sverige och i andra länder, om vilka positiva effekter ett generöst föräldraförsäkringssystem kan ha.

CL fotboll

Jubel efter 1-0 målet Foto:Lars Brundin
Champions League i går i Malmö och jag var på plats längst kortsidan.
En varm höstkväll med lite regn i luften för Malmöborna.
Kul att träffa kollegor och bekanta i korridorerna under stadion.
Nu torsdag

onsdag 21 oktober 2015

Det pågår en debatt om olycksbilder

 Det pågår en kampanj från olika håll om att det borde vara förbjudet att fotografera olyckor. Det är främst i mina sociala medier som polisens vädjan syns mest. 
Jan Josefsson hade ett inslag i förra veckan där alla tyckare hatade de som tog bilderna. I min mening var debatten något onyanserat. Det måste finnas mer än jag som tycker att det är bra att bilder tas. 

Med det menar jag absolut inte att man skall vara i vägen för räddningspersonal. Jag tycker heller inte att man skall fotografera om man som civil kan hjälpa till att rädda liv eller vara en medmänniska. Givet vis inget frosseri. Men det är ändå viktigt att det dokumenteras. 
Det är svårt att veta i förväg hur betydelsefull en bild kan bli. Bilder kan hjälpa olycksoffret att få rätt mot försäkringsbolag. Bilder kan hjälpa att utreda en olycka eller händelseförlopp.
Jag vill bara nyansera debatten något. Och i mitt jobb är etiken viktig.

Bilderna här nedan.
Helt ointressant i ögonblicket den tas. Men om det visar sig dagen efter att det är Kungen som kört bilen berusad och skadat sig. Blir bilden mer intressant då? Tänk om det var vår stadsminister som satt i ambulansen förolyckades. Blir bilden då en del i vår Svenska historia? Är jag som fotograf en så kallad "hyena" när jag tar de här bilderna? Det är också frågor i debatten. Kanske bilderna kan påverka trafikverket att göra något åt denna olycksdrabbade gatukorsningen? Eller hur kan det vara möjligt att ambulanser kör med sommardäck? 
Jo, jag hittar på allt ovan här men det är ganska intressanta frågor.







måndag 19 oktober 2015

Första helgen i studion

Så har då mina låtar äntligen hamnat i studiomiljön. Här studsar mina tre ackord bland trummor, gitarrförstärkare i olika storlekar, bas riggar, sladdar, pedaler, mikrofoner och studioväggar med ljudabsorberande material. Här finns en vägg med en ett fönster och bakom den sitter herr Antti och rattar ljudet. Han gör det proffsigt och kommunicerar positivt med oss från sitt rum. I kontrollrummet sitter också Eddie med sina proffsöron och lyssnar kritiskt på oss. Även han kommer med ovärderliga råd, han ställer in mitt gitarrljud, han uppmuntrar och han knuffar oss framåt.
Det jag, Andy och Lars presterar live i studion synas noga och vi gör fel och vi gör rätt. Vi tar om vissa toner i en låt medan andra låtar sitter som en smäck. När vi tre inte orkar längre så tar Eddie "the wizzard" över. Medan vi tre "amigos" lagt en grund så har Eddie undertiden funderat, lyssnat och testat olika saker där bakom glaset till kontrollrummet. Ut kommer han med sin svarta Gibson och petar dit det ena riffet efter det andra. Han färgar låtarna med sina klanger och han smetar dit murbruk i låtarnas sprickor. Oftast gör han det på en tagning och oftast träffar han helt rätt i sitt eget gitarrljud så att allt gifter sig fint med varandra. Det ser så enkelt ut och jag kan lova att det är vackert.

Jag upptäcker att jag har träningsvärk i högerarmen efter att ha vevat som aldrig förr på gitarren. Jag har en blåsa på högerhandens ena finger efter att den träffat strängarna tusentals gånger. Vänster fingrarnas yttersta toppar ömmar efter alla ackord och suset i öronen håller sakta på att försvinna efter allt ljudbombardemang. Men mungiporna är uppe vid öronen och jag är oändligt tacksam över att alla ställer upp, tar sig tid och hjälper till. Det känns fantastiskt och man blir rörd till tårar när man funderar lite till.
Och när man sitter där i kontrollrummet efter att Eddie gjort sina smått magiska pålägg från hans gitarr, Antti rattar en råmix från mixerbordet så kom jag på mig själv att tänka. "Fan, det här är ju min låt!" Ja, ni fattar. Det här kommer att bli bra....

Jag i studion ©Lotta Gyllensten

Eddie och hans svarta ©Lars Brundin

fredag 16 oktober 2015

Fredag i Eslöv och 66-16 börjar

Regn mot fönster ©Lars Brundin

Fredag och en spännande helg som väntar.
Jag kommer att tillbringa åtskilliga timmar i Eslöv denna helg.
Varför då?
Bandet intar studion och projekt 66-16 börjar.

torsdag 15 oktober 2015

Matt Black får W. Eugene pris

Matt Black received this year’s W. Eugene Smith Grant in Humanistic Photography for “The Geography of Poverty,” a project he started in California’s Central Valley where, after giving up his job as a newspaper photographer in the mid-1990s, he spent two decades documenting farming, migration and poverty.''  Ni kan kolla här

onsdag 14 oktober 2015

Rent mjöl i påsen


Jag och bästa reportern Lotta Satz var på Nord Mills i stan och gjorde reportage. Ett av de få ställena i Malmö där man har produktion med maskiner. Stora maskiner i gräddgul färg, mängder med rör och en högljudd miljö. Här gör man mjöl på längden och på tvären. En rolig förmiddag helt enkelt.





Jenny Rydqvist redigerade vackert i tidningen.


tisdag 13 oktober 2015

Kolla Husseins #föreflykten

Titta här!

Porträttserien #föreflykten handlar om människorna bakom siffrorna. Om hur livet såg ut innan det slogs i spillror.

Det här är #föreflykten
Följ #föreflykten här och via Instagram, Facebook och Twitter. Vi publicerar ett nytt porträtt varje dag.


måndag 12 oktober 2015

Soffa

Det där med tomma soffor. Det kittlar lite på något sätt. Vet inte varför. Kanske för att det en gång har betytt mycket för någon eller några. En mötesplats eller en viloplats.

Soffa i Nashville
Soffa i Gessie
  

lördag 10 oktober 2015

Friskvård


Hit går jag två gånger i veckan för att få bot på en domnad nerv i vänster hand.
Håkan heter han som knådar min nacke och rygg.
Han säger det kan ta tid att få bukt med fingret.
Om det påverkar mig? Ja, det är svårt att ta barreackord och öppna skruvkorkar till flaskor.
Nu lördagmorgon och Paddel i Lund

torsdag 8 oktober 2015

Bra PFK!

Tycker man skall ge beröm när man kan. Det gör jag nu. Bra PFK, ni är på rätt väg.

Årets Bild firas i Jönköping 4-6 mars 2016.
Prisutdelningen och festen kommer hållas på kulturhuset Spira i Jönköping.
Priserna delas ut med ett liknande koncept som förra prisutdelningen i
Stockholm. Prisutdelningen är gratis.

Vi tidigarelägger utdelningen till klockan 14.00.
Mingel och middag på kvällen 19.00.
Sittande middag med ett c:a pris på 750 kronor per kuvert, för en flerrätters middag.
Dagen innan har vi fredagsmingel där vi snackar om PFK och ÅB start ca 18.00 på bokad krog/lokal Jönköping.

Nya klasser och förändringar.
• Årets fotograf blir enligt dansk modell. De tävlande skickar in en portfolio om fem bilder.
Priset för att tävla i denna klass blir 500 kronor.
• Öppen klass försvinner och ersätts av Kultur/Nöje.
• Reportageklasserna får ett fast pris – 300 kronor för samtliga bilder.
Vi tror att dessa ändringar ska bli till en förbättring och att fler kan delta med ett större och mer
varierande utbud av bilder.
 Vi hoppas också att vi blir riktigt många som kommer till Årets Bild-helgen.
Att det blir dagar där vi tillbringar tid tillsammans för att fira de bästa bilderna tagna 2015.

Årets Bild och PFK Sverige

onsdag 7 oktober 2015

Stulna Zlatanbilder blir olja?

Fick se ett inslag från TT nyheter på två konstnärer som målat av Zlatan.
Ingen fråga från reportern om upphovsrätt eller får man göra så här i reportaget. Dåligt kan jag tycka. Borde man visa det här?
Läs gärna också bildstölden från Mio möbler på Nick Brandt´s bild på hans elefant.
Jag kan ju undra hur AP fotografen Luca Bruno reagerar när hans bild blir stulen och sedan är till försäljning. Några av bilderna har jag sett har också blivit T-shirts.
Det lär även vara några av mina Malmökollegors bilder på de så kallade "konstverken".
Jag ser det här som ren stöld.

Känner ni igen några så hojta till. Kan ju vara roligt att veta.

Den korta TT filmen hittar ni här

AP fotografen Luca Bruno bild ser ut så här

AP fotografen Luca Bruno bild på Zlatan från2006

Eller som Svenska Dagbladets Dan Hanssons bild här


Läs om Mios bildstöld här

tisdag 6 oktober 2015

Jakt efter bilder

Har ett litet projekt i mitt huvud. Behöver hitta lite bilder på mig själv. Gärna tidiga bilder som finns i era album eller på filer. Tje, egentligen vad som helst. Fotografera av eller sänd filerna till mig. 
Jag lovar att visa resultatet senare :)


Jag och Willi Nile på St:Gertrud       ©Lotta Gyllensten

måndag 5 oktober 2015

Stefan Berg

Stefan Berg, svart kostym, röda strumpor och bruna skor                Foto: Lars Brundin

Han är regissör, filmare och snart även författare. Han är även en trevlig prick. Vi stod en hel säsong runt fotbollsplanen gå gamla stadion tillsammans. Jag som fotograf för tidningen och han i teamet till filmen Blådårar.
Han har gjort många filmer sedan dess.
Den senaste handlar om han själv. Den heter Who the fuck is Stefan Berg.
En fantastisk film, se den.


lördag 3 oktober 2015

Jag på Sweden Rock scenen

Hittar mig själv på en youtubevideo. 2.09 dyker jag upp som gubben i lådan. Fina minnen från fina människor.
Bonafide-Fill your head with rock
https://www.youtube.com/watch?v=FJVlFJqDfRY


fredag 2 oktober 2015

Smålandsposten vägrar fotovillkoren

Smålandsposten vägrar fotovillkoren som företaget Livenation sätter på sitt arrangemang.
Bra tycker jag. Bra att Smålandsposten sätter ner foten.

Läs här!

På Island finns inga träd


Gymnasielever från Island besöker Malmö och Bokskogen.
- Vi älskar träden här!

torsdag 1 oktober 2015

Ronaldo

Några kort från gårdagens match mellan Malmö FF och Madrid.
I går hjälpe bästa Hussein mig att kopiera från ett helt belamrat presscenter. Tack för hjälpen.
©Lars Brundin


©Lars Brundin

©Lars Brundin

©Lars Brundin

©Lars Brundin